.....BR

 

Na sceni se smenjivalo preko tri stotine igrača koji su u prelepim nošnjama i velikom energijom, osmesima i vrhuskim scenskim pokretima oduševili publiku do poslednjeg mesta ispunjenog Centra Sava. Orila se pesma. Splet igara iz Srbije, Leskovca, Guče Gore, Sarajevskog Polja, Gornje Kosaonice, Toplice, Stare Srbije, kao i vlaške, ruske, vranjske i šopske igre razveselili su publiku, koja je uzvratila velikim ovacijama.

- Ovo je nešto najlepše što Srbija ima i što sam ikada video na jednoj sceni, izjavio je vladika Andrej oduševljen onim što je doživeo.

Umetnički centar Talija već 15 godina nastupa u našoj zemlji i inostranstvu, i to u sradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i njenim sveštenicima. Sa 300 članova svake godine održi preko 400 koncerata, od kojih su većina oko naših pravoslavnih hramova u zemlji i svetu. Godine 2010. i  2011. gostovali su na festivalu u Severnoj Karolini, a potom nastavili turneju u crkvama u Klivlendu, Orlandu, Sent Peterzburgu, Nju Džerziju, Njujorku, Čikagu, Sent Luisu i Majamiju. Nastupali su preko naše Crkve i u Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Belgiji, Luksemburgu. Srpski opanak je zaigrao i u Kini, Tajvanu, Dubaiju, Tenerifima, Meksiku, Peruu, Ekvadoru, Kanadi, Tunisu i svim balkanskim zemljama. Direktor društva Dragan Pantelić je osnivač i četiri festivala u Italiji, Grčkoj i Španiji.

Posle koncerta priređen je koktel u svečanoj sali Centra Sava, na kojoj je umetnički direktor podelio priznanja onima koji su najzaslužniji za uspeh, saradnju i postojanje Talije. Među prvima to priznanje je je dobio jerej Predrag Prodić, starešina hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara u Zemun Polju, koji je višegodišnjim zalaganjem doprineo da se održe koncerti u zemlji i u inostranstvu, posebno u Americi. Njegova deca - Jana (13), Lazar (11) i Marta (5) - članovi su Talije. Društvo u saradnji s našom Crkvom planira turneju tokom 2014. godine na jedinom kontinentu na kojem nije nastupalo, u Australiji.

đakon Dragan S. Tanasijević

IZVOR: Srpska Pravoslavna Crkva

Deo atmosfere Sava Centar

 

 

 

Želite da budete sponzor?

Contact Info

Gandijeva 198/36
Beograd
11070
Srbija
+381 63 7702 458

PIB: 100429379

Matični broj: 17206923

PODACI O DELATNOSTI: 9499 – Delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja

Go to top