.....BR

Nacionalni program

Programi

Igre Zapadne i Centralne Srbije

Potiču iz oblasti koja je najbogatija izvornim srpskim narodnim igrama. Koraci ovih igara su sitni i tanani povezani finim nitima u filigranski poetičan vez. Prelaz iz igre u igru je gotovo neprimetan a svaka igra za sebe predstavlja posebno koreografsko rešenje. Ovo su igre koje imaju etnografsko i istorijsko značenje prepletene običajima. Nošnje za ove igre predstavljaju poseban vizuelni doživljaj, a svaka nošnja za sebe je umetničko delo. Neki delovi ovih nošnji su u prošlosti i godinama rađeni noću da bi dočekali svetlost dana.

Čobanske igre iz Istočne Srbije

Uovim igrama obrađena je oblast istočne Srbije u kojoj žive Vlasi i Srbi. Kao što je sve u Jugoslaviji isprepletano tako su i igre i običaji Vlaha i Srba u ovim igrama pomešani. Vlasi su etnička grupa koja je verovala da se duhovi koji žive u zemlji mogu isterati truptanjem ili udaranjem nogu o zemlju. Nošnja prikazana u ovoj igri je tipična čobanska (šubare, gunjevi, štapovi sa kojima se izvode razne čobanske veštine) koju su oni nosili čuvajuci ovce.

 

Srpske igre iz okoline Gnjilana

Srpske igre iz okoline Gnjilana su igre iz kolevke srpske duhovne kulture i tradicije. Rađene su na osnovu zapisa sestara Janković i predstavljaju stilizovane igre sa originalnim elementima srpskih igara sa Kosova. Narodne nošnje su takođe izuzetno visoko ocenjene od strane stručnog žirija. Ova igra je na smotri “Amateri svome gradu” 2000. godine, osvojila prvo mesto.

 

Šopska muška igra

Dinamične muške igre iz jugoistočne Srbije u kojima se prepliću igrački elementi bugarskog i srpskog življa. U ovim igrama su bugarski elementi prikazani u izvornom obliku uz svu dinamiku i brzinu smenjivanja koreografskih motiva i oblika.

 

Vranjanska svita

Ova igra iz južne Srbije predstavlja mešavinu gospodskog i orijentalnog stila igranja. Počinje zanosnom igrom devojaka koje zavode svojim stasom pa se zatim priključuju begovi sa gospodskom igrom, iza toga dolaze cigani sa brzim i temperamentnim čočeckim igrama, a na kraju solistkinja na goču izvodi orijentalni ples uz euforičnu pratnju ostalih. Nošnja najbolje odslikava činjenicu da je ovaj kraj petsto godina bio pod turskom vladavinom.

 Igre dolinom Nišave

U centralnom delu južne Srbije, dolinom reke Nišave na padinama Stare planine nastale su igre srpskog življa čiji su igrački elementi prožeti uticajem bugarskog folklora . Narodne nošnje predstavljaju svojevrstan izraz područja iz koga dolaze ove igre.

 

Igre iz Makedonije

Makedonija je bivša jugoslovenska republika čije igre su bogate igračkim motivima. Virtuozni igrački elementi povezani u dopadljivu koreografsku celinu i makedonska narodna muzika specifičnih ritmova predstavljaju veliki izazov za svakog umetnika. Narodne nošnje su bogate ornamentima i motivima. Svi ovi elementi daju mogućnost za izuzetno vizuelno i čulno doživljavanje makedonskih narodnih igara.

 

Vojnička šaljiva igra

Vojnici i mornari provodili su retke slobodne trenutke ratujući oko devojaka, a najveće glavobolje kao i uvek zadavali su im oficiri...

 Glamočka nema igra

Ove, verovatno najstarije srpske igre nastale su na prostorima bivše Jugoslavije u zapadnoj Hercegovini. One se izvode bez muzike jer su nastale u periodu kada su se okupljanja i sve kulturne aktivnosti sakrivale od mrskih i često surovih porobljivača. Počinjale su sporim trupkanjem u ritmu po kamenoj podlozi što je izazivalo čudan zvuk koji je odzvanjao prostorom i davao okupljenima novi podsticaj za igru. Ovo su u isto vreme bile i igre ispitivanja snage i izdržljivosti mladih na osnovu čega su vršeni izbori za udaju i ženidbu. Nošnje su gorštačke ali živopisne u kojima dominiraju plava, bela i crvena boja. Devojke i momci na grudima imaju metalne toke i dukate koji tokom igre daju posebnu draž i boju tona.

Srpske igre iz Guce Gore i Sarajevskog polja

Srpske igre iz Guče Gore i Sarajevskog polja su igre srpskog naroda iz dva regiona u Bosni i Hercegovini koji se nastavljaju jedan na drugi. Igre su zanimljive sa izuzetnim igračkim elementima uz specifično pevanje kompletnog ansambla. Narodne nošnje su verna kopija originala. Ova koreografija je osvojila prvo mesto na smotri „Amateri svome gradu” 2002. godine.

 Biljana platno beleše

Stilizovana igra „Biljana platno beleše” je poetična stilizacija makednoske narodne pesme Biljana platno beleše, koju izvodi ženski ansambl sa trakama u živopisnim narodnim nošnjama. Igra predstavlja spoj lepote i gracioznosti mladih devojaka

 Drvoseče

Šaljive igre veselih drvoseča u pauzama teškog i opasnog rada.

Igre iz Crne Gore

Crna Gora je planinska oblast na jugozapadu Jugoslavije. Ove igre su protkane gorštačkim skokovima i udvaranjima mladih na specifičan način. To udvaranje po parovima u toku igre prelazi u nadigravanje između devojaka i momaka uz zdušno navijanje prisutnih i njihovo uključivanje u toku igre. Svaka bogato ukrašena crnogorska nošnja ima svoju priču i predstavlja tajnu za sebe.

Igre iz Vojvodine

skok vojvodina16Vojvodina je oblast na severu Srbije naseljena raznim entitetima. Isprepletani su običaji i igre Srba, Rusina, Ukrajinaca, Slovaka, Rumuna, Poljaka i drugih naroda i uobličeni u jednu celinu punu atraktivnih elemenata. Gledaocima često zastane dah od ushićenja gledajući naše virtuoze u svojim solističkim deonicama.

Igre Kosaonice i Toplice"

Koreografija predstavlja splet igara i pesama sa područja gornje Kosaonice i Toplice. Rađena je na izvornim elementima. Igre nastale na brdsko-planinskom području opštine Kuršumlija, u dolinama reka Kosaonica i Toplica u sedištu države Nemanjica. Mnogobrojni ratovi uticali su na velike seobe, pa su Srbi u ovoj oblasti gotovo nestali od 1683.  do 1878. Kada se posle proterivanja Turaka, vraćaju raseljeni srpski živalj, ali i mnogi iz Crne Gore, Bosne, Metohije, Užičke Crne Gore, Huma, Golije, i čitavog dinarskog područja. Iz svega pomenutog može se lako pronaći razlog različitosti i bogatstva pesama i igara ove oblasti.

 

krozpesmuiigru Baner rs 

 

 

 

 

Želite da budete sponzor?

Contact Info

Gandijeva 198/36
Beograd
11070
Srbija
+381 63 7702 458

PIB: 100429379

Matični broj: 17206923

PODACI O DELATNOSTI: 9499 – Delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja

Go to top